Ehedad maitsed Kreeka väiketalunikelt

TELLI maaletooja hinnaga keemiavabalt kasvanud oliivide õliterje.homutov@gmail.com

5 L nägus metallkanister = 50 EUR (koos käibemaksuga)

Tallinna klientidele lisandub 3 eurot saatekulu või on võimalus ise järele tulla Kadriorgu. Saadame kanistri Itella SmartPosti pakiautomaati. Tarneaeg 2-7 päeva ülekande saabumisest.

Ülekande info: Lihtne OÜ EE152200221046698394

  • Ekstra neitsioliiviõli
  • Esimene külmpress
  • Lõuna-Kreeka, Kalamata piirkond
  • Koroneiki oliivisort
  • Madal happesus (max 0,5%)
  • Parim enne: 28.02.2018, säilitada kaitstult päikesevalguse eest, toatemperatuuril

 

MEIE LUGU

13 aastat tagasi läks üks noor eesti naine Terje Lõuna-Kreeka linnakesse vabatahtlikuks. Tema ülesandeks oli avastada selle piirkonna omapära ja rikkus ning jutustada sellest lugusid.

Aja möödudes juhtus see, mis ikka juhtub. Ta armus – mägedesse, meresse ja rohelistesse oliivisaludesse.

Kalamata traditsiooniline maaelu kulgeb oliivikasvatuse rütmis. Oliive on kasvatatud aastatuhandeid ja puid pärandatakse põlvest põlve. Sealsed oliivid valmivad kõrvetava päikese all ja nendest pressitud õli on iseloomuga – lopsakas, pisut mõrkjas ja kurgus “naksav”.

Õlidest parim on esimese külmpressi oliiviõli ehk neitsiõli, nagu teda hellitlevalt kutsutakse. Sellesse on talletatud armastus, hool ja tervis. Kalamata piirkonna oliiviõli on tuntud ja tunnustatud kogu maailmas. Messinia maakond on üks maailma tuntumaid oliivikasvatuspiirkondi – justkui kaubamärk, mille puhul noogutatakse tunnustavalt ja öeldakse: mmmm!

Lõuna-Kreeka kodudest jõuab see Terje ja Meriti abiga Eesti kodudesse aastast 2011. See ongi see, mida enda toidu sisse, nahale või juuksemaskikskasutada ja sõpradele kinkida.

OLIIVIÕLI ON TERVISLIK

Külmpressitud oliiviõlis on palju kasulikke aineid, mis teevad temast võitluskaaslase haiguste ja halva kolesterooli vastu.

Oliiviõli toob suurepäraselt esile temaga koos kasutatavate toiduainete maitsed.

E-vitamiin toidab nahka ja sütitab sensuaalsust.

Luba endal temasse armuda

Kalamata Lõuna-Kreeka maakonnas Messinias on üks maailma tuntumaid oliivikasvatuspiirkondi ja seal kasvanud oliivide õli on kaubamärk, mille puhul noogutatakse tunnustavalt ja öeldakse: mmmm!

Mõni tumeroheline küpress kõrgub müüri ääres, paar okkalist kaktust, üksikud põõsad ja siis nii kaugele, kui silm ulatub, ainult oliivid, oliivid, oliivid! Ma ei suutnud seda uskuda, et tõesti peale oliivipuude siin midagi muud ei olegi! Kreekas on oliivipuid kasvatatud aastatuhandeid ning ka üle 1000 aasta vanad puud annavad igal aastal saaki!

Kvaliteetset õli nautides tunned end Kreeka armastusjumalanna Aphroditena, kelle käsutuses on pudel imerohuga, kus peitub nooruse ja ilu saladus. Tänapäeval nimetatakse seda E- ja K- vitamiiniks, sinu kehale lihtsalt omastuvateks mono- ja polüküllastumata rasvhapeteks ning palmitiin- ja steariinhappe koosluseks. Need koostisosad teevad õlist võitluskaaslase südamehaiguste, halva kolesterooli, vähi, diabeedi, astma, vererõhu ja liigestepõletiku vastu.

Kreeklaste vanarahvatarkus õpetab: söö õli ja tule õhtul! Siin on kindlasti Aphrodite käsi mängus, sest lisaks sellele, et oliiviõli toob suurepäraselt esile temaga koos kasutatavate toiduainete maitsed, toidab E-vitamiin nahka ning sütitab sensuaalsust. Nii et maitsev, kogu keha toitev ja mõnus üheskoos!

Kreeka perenaise köök on tema kuningriik. Seal vaaritab ta armastusega oma kallile perele süüa. Söögitegemise juures on aukohal õli. Tavaliselt on suur õlikanister peidetud kapinurka, kust siis õlikannu seda käepärasemaks kasutamiseks ümber valatakse. Endale ja oma lähedastele tahetakse ikka parimat, seetõttu on ka söögitegemisel kasutatav õli kõige kõrgema kvaliteediga.

Millises õlis on kõiki neid häid asju kõige rohkem? Esimese külmpressi õlis, sest seda on kõige vähem töödeldud ja seetõttu sisaldab kõige vähem küllastunud rasvhappeid ning enim väärtuslikku.

Miks koduistanduse õli? Kodus valmivatel asjadel on eriline maitse, sest nende tegemisse on lisatud hoolt, armastust ja soovi, et tulemus oleks igati tervislik. Kodus valmivad asjad on unikaalsed, sest nagu ei ole olemas kahte täpselt ühtemoodi kerkinud koduleiba, ei ole olemas ka oliivipuid, mis annaksid igal aastal täpselt sama maitsega õli. Ja see ongi tore. Kodus valmivate asjade jaoks kasvatatakse puhast toodangut – puud, mis saaki annavad, on mürgivabad. Kodus valmivatel väärt asjadel on omadus jõuda ka teistesse kodudesse, kus neid oodatakse ja hinnatakse. Nüüd jõuab see õli Lõuna-Kreeka kodust Eesti koju.

Väärt nõu joogafilosoofiast: naised peaksid iga päev võtma 2 spl sellist õli, mis koosneb võrdsetes osades oliiviõlist, mandliõlist ja seesamiõlist. Lisaks oleks tarvis süüa 2 spl värskelt jahvatatud linaseemneid või külmkapis hoitud linaseemneõli. 

Esimese külmpressi õli “parim enne” toatemperatuuril on kaks aastat. Aga õli ei lähe pahaks, sest sisaldab palju antioksüdante. Kahe aasta pärast ihtsalt ta maitseomadused muutuvad (mahedamaks, ei “naksa” enam). Soovitame hoida tumedas klaaspudelis, savi- või metallanumas otsese päikese eest kaitstuna. Klassikalised õlikannud on metallist.