3 lihtsat nippi, kuidas oma igapäevaelu mõnusamaks muuta

3 lihtsat nippi, kuidas oma igapäevaelu mõnusamaks muuta

Harjumustel on tugev jõud. Aristoteleski on öelnud: "Me oleme see, mida me korduvalt teeme. Täiuslikkus ei ole seega mitte üksik tegu, vaid harjumus." Põimides oma igapäevaellu pisikesi, aga teadlikult valitud harjumusi, toetad ennetavalt oma füüsilist ja vaimset tervist ning olles osaline iseenda elu kujundamisel, loob see positiivse pinnase, et ka oma igapäevasest töö- ja pereelust rohkem rõõmu ja rahulolu tunda.

Siin on 3 lihtsat nippi, millega saad alustada juba täna ning nii iseenda ja seeläbi ka sinu lähedaste elu teadlikumalt toetada:

1. Hommikut alusta veega

On ju hommik puhtuse aeg, umbes 30 minutit enne hommikusööki joo klaasike sooja puhast vett (või sidruni- või laimivett). Aitab seedimise käima, kastab organismi, mis öösel veepuuduses olnud ja muudab keha aluselisemaks, mis on tervise alus.

2. Ohka mõnikord, kohe südamest!

Stress (jah, see saadab meid kõikjal) muudab hingamise alateadlikult pinnapealsemaks ja tekitab pinget hingamist reguleerivas lihases – diafragmas. Kui see pinge on liiga suureks läinud, hakkab aju signaale saatma, et keha ohkaks. Aga seda saab teha ka ennetavalt! Nii annad oma diafragmale pingest lõdvestumist, ajule hapnikku ja hingad ükskord tõesti lõpuni välja ehk vahetad oma kopsudes täielikult õhu välja, mis tähendab, et kogu keha saab värske sõõmu õhku, isegi toas. Kohe erksam ja pingevabam olla!

3. Keskendu ühele asjale korraga

Meid ümbritsevad vilkuvad reklaamid tänavatel ja ekraanidelgi, iga uue Facebooki sõnumi peale vibreerib taskus telefon ning uued kirjadki potsatavad postkasti heleda tilina saatel. Meie meel on pidevalt rändamas ning järjest lühemaks jääb aeg, mille suudame veeta ühele asjale keskendudes. Seda aega saad teadlikult pikendada, kui kõrvaldad oma keskkonnast kõikvõimalikud ahvatlused, mis meelt kõrvale tahavad meelitada. Näiteks uue tööülesande kallale asumisel sulge e-post, veebilehitseja sotsiaalmeedia ja uudisteportaalide vahelehtedega, lülita telefon hääletu peale (keera maha ka vibreerimine) ja pane see silma alt ära (näiteks sahtlisse), otsi vaikne koht, kus töötada (või proovi mürasummutavaid kõrvaklappe). Sõlmi iseendaga kokkulepe, et postkasti, sotsiaalmeediasse ja uudiseportaalidesse vaatad vaid teatud kellaaegadel päevas - näiteks hommikul, lõunaajal ja õhtul enne tööpäeva lõppu. Kui töötad avatud kontoris, proovi sättida oma töölaud nii, et arvutilt pilku tõstes maanduks see seinal või muul rahulikul pinnal ega oleks pidevalt häiritud aktiivsest taustaliikumisest. 

Foto: Marju Randmer-Nellis

Igas Hingele Pai ajakirjaski jagame soovitusi, kuidas lihtsate nippidega oma tervist ja elukvaliteeti toetada ning tõsta. Hingele Pai peagi ilmuvat teist ehk suvenumbrit on võimalik tellida veel 16. maini. Telli siit: hingelepai.ee/telli

 

Viimased tunnid Hingele Pai suvenumbri tellimiseks!

Viimased tunnid Hingele Pai suvenumbri tellimiseks!

Reklaamivaba ajakiri – kuidas see on võimalik?

Reklaamivaba ajakiri – kuidas see on võimalik?