Kui suvekuumus lahvatab

Kui suvekuumus lahvatab

Nii väga, kui me seda ka ootame, siis korralik põud ja leitsak on meie seedimisele, südamele ja kõigile teistelegi süsteemidele tegelikult väga suur koormus. Kuigi ootame seda tõelist suvesooja, kaasneb sellega sageli ka loidus, ärritus ja emotsionaalne tasakaalutus. Mida siis ette võtta?

Erinevad jookide tootjad on läbi reklaamide teinud meie jaoks ahvatlevaks igasugused jääjoogid. Ometi pole need eriti tervislikud, sest kahjustavad seedimise tuld ja võib tulla üllatusena, et need ei jahutagi keha tegelikult. Keha reageerib külmale nahapooride sulgemisega ja nii võib tekkida hoopis ülekuumenemine.

Milliseid jooke siis tarbida? Kehatemperatuuril taimeteesid ja mahlu. Jahutavad taimed on piparmünt, meliss, apteegitilli seemned, koriandri seemned ja lehed, aga ka roheline tee.

Kuigi võib tunduda, et suvel ei vaja meie keha eriti süüa, tuleb siiski kontrollida, et kõht poleks tühi. Suvi on ainus aeg, mil idamaade meditsiini järgi võib tarbida toorest ja värsket. Parimad jahutajad on arbuus, banaan, kirsid, ploomid, kookosvesi ja kurk. Eriti kuumal päeval soovitame proovida arbuusi-piparmündi smuutit! Kerge kehaline koormus, näiteks jooga, taiji või ujumine on väga teretulnud.

Kui lapsed kipuvad üle kuumenema, tuleb nad kasta vanni või panna neile niiske lapp otsaesisele, randmed jaheda vee alla ja/või jalad 15–20 minutiks vanni. Samuti tuleks masseerida hommikuti ja õhtuti külmpressitud kookosõliga taldu ja peanahka.

Päikese eest kaitsevad naturaalsed külmpressitud õlid mingil määral: näiteks võib hommikuti kehale määrida kookosõli, sheapähklivõid või vaarikaseemneõli. Kõige tõhusama kaitse saab aga mineraalosakestega päikesekaitsekreemist, ökoloogiliselt puhtast muidugi. See kreem toimib kihina nahal, millelt peegeldub päike tagasi ja sobib seetõttu eriti hästi lastele rannarõõmude nautimiseks.

Joogatehnikatest aitavad palaval bussisõidul või kuumava asfaldi läheduses nn Sitali pranajaama harjutused. Lükka rullis keele ots suust välja, hinga sisse läbi keele ja välja läbi nina. Jätka mõned minutid, kuni tunned rahunemist ja jahutust.

Riietusest sobivad kerged ja õhulised, kehast eemale hoidvad naturaalsed materjalid – eriti hästi naturaalne siid, õhuke lina ja puuvillakangas. Mida heledam, seda jahedam on tunne selle sees. Ja kindlasti kombineeri oma riietuse juurde mõni ahvatlev kübar!

Kuidas jääda suhtes iseendaks?

Kuidas jääda suhtes iseendaks?

Seitse värvi: punane 

Seitse värvi: punane